AVG presentatie

Informatieavond AVG / GDPR

Met circa 60 leden van ZZP-Houten e.o., IKH en overige geïnteresseerden, bleek er genoeg belangstelling om het in de grote zaal van het Theater over een doodsaai onderwerp als de wet AVG te hebben. Hans van der Aa van Aelen Advocaten begon daarom met een compliment aan de aanwezigen en beloofde een ongezellige avond die alleen acceptabel zou kunnen worden door de borrel achteraf.

Het kan niemand de laatste weken – maanden - ontgaan zijn, dat de Europese wetgeving vanaf 25 mei de verwerking van (persoons)gegevens in alle organisaties met minimale tolerantie zal gaan handhaven. En de beloofde boetes zijn daarbij angstaanjagend hoog!

Omdat er vele vragen brandden en Hans ze meteen beantwoordde, duurde zijn presentatie ruim tweemaal langer dan gepland. Zoals Hans de nieuwe eisen schetste, zag de AVG er ook uit als een mega-operatie, voor mkb’ers én voor zzp’ers. Reden voor één van de toehoorders na ruim een uur luisteren, ter plaatse zijn bedrijf te koop aan te bieden. Zo voelde het ook wel: het einde leek nabij...

Later in de presentatie nuanceerde en relativeerde Hans de tijdrovende en rigide ingrepen die voor het dagelijks werk heel binnenkort gedaan moeten worden. Waar je allemaal rekening mee moet houden, was nog niet 100% duidelijk. Dat moet de praktijk nog leren. Genoeg tegenstellingen om je over te verwonderen.

De presentatie van Christel Soetekouw had jammer genoeg veel overlappingen met die van Hans, maar belichtte wat meer de praktisch kant in plaats van de juridische. Beiden raadden wel een adviseur (op de achtergrond) aan, vooral voor die ondernemers die met veel en gevoelige persoonsgegevens te maken hebben. Voor de presentatie van Matthijs was helaas geen tijd meer, net als voor de afsluitende borrel, tegen het toch wel wat bezorgd en onzekere gevoel: “Wat staat er te wachten?”

Wat duidelijk werd:

Het gaat om zakelijke gegevens die naar een natuurlijk persoon te herleiden zijn. Het doel is dat gegevens uiterst zorgvuldig verwerkt worden. De AVG stelt een paar eisen zoals:
-    in een register aanmaken hoe, waar, waarom, hoelang gegevens worden bewaard en verwerkt, zowel digitaal als op papier e.d.
-    met externe gegevensverwerkers zoals b.v. accountants moeten zgn. verwerkersovereenkomsten van opdracht gesloten worden (NAW-/bank gegevens op facturen)

Deze avond werd mede mogelijkheid gemaakt door Rabo
-    met bijzondere persoonsgegevens moet nóg zorgvuldiger worden omgegaan (kinderen, gezondheid, religie, ras…)
-    externe contacten moet je op de hoogte brengen van de maatregelen in je register middels een zgn. Privacy statement
-    voor alle denkbare situaties rond diefstal of verlies van gegevens(dragers) moet je een protocol of gedragscode kunnen overleggen en ernaar handelen

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Rabobank Rijn en Heuvelrug, waarvoor hartelijk dank!

ZZP_AVGpres.050318web ZZP_AVGpres.050318web
ZZP_AVG_opening-William-van-Rijnsoever ZZP_AVG_opening-William-van-Rijnsoever
ZZP_AVG_Presantatie-Hans-van-der-AA ZZP_AVG_Presantatie-Hans-van-der-AA
ZZP_AVG_presentatie-Christel-Soetekouw ZZP_AVG_presentatie-Christel-Soetekouw
ZZP_AVG_zaal ZZP_AVG_zaal
ZZP_AVG_ondersteuning-Rabobanl ZZP_AVG_ondersteuning-Rabobanl